• Home
  • 2016
  • Ιούνιος

Κατανάλωση πελλετ στην Ελλαδα

Ξέρεις κανείς πόση είναι η κατανάλωση πελλετ στην Ελλάδα;

Η απάντηση είναι φυσικά ΌΧΙ.

2 Είναι οι κύριοι λόγοι που δεν μπορούμε να ξέρουμε για το πόση είναι η κατανάλωση στην Ελλάδα.

1) Το μεγάλο λαθρεμπόριο πελλετ που γίνεται από την Βουλγαρία. 9/10 νταλίκες με βουλγάρικο πελλετ δεν έχουν κανένα παραστατικό. Το ελληνικό κράτος εφαρμόζοντας τις συνθήκες της Ε.Ε για ελεύθερο εμπόριο δεν κάνει κανένα έλεγχο. Άλλο όμως ελεύθερο εμπόριο άλλο λαθρεμπόριο. Έχει μεγάλη διαφορά και οι υπέυθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

2) Δεν δίνονται αληθινά στοιχεία από τα εργοστάσια και τους εμπόρους. Κυρίως οι δεύτεροι όταν τους ρωτάει κάποιος επίσημος φορέας απαντάνε 5 τόνους πούλησα φέτος. Όταν τους ρωτήσει κάποια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία απαντάνε 50 τόνους.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να βρεθεί η ακριβής ποσοτητα πελλετ που παραγεται στην Ελλαδα.

Όμως εμείς είμαστε εδώ. Η ομάδα του topellet.gr έχει τις άκρες της και μίλησε με καλά πληροφορημένο αξιωματούχο Υπουργείου που έχει ασχοληθεί με το πελλετ στην Ελλάδα.

Η απάντηση του ήταν η εξής: «Επίσημα διατέθηκαν περίπου 11.000 τόνοι από τα ελληνικά εργοστάσια ενώ οι εισαγωγές ήταν 21.000 τόνοι. »

Άρα σύνολο διατέθηκαν περίπου 32.000 τόνοι. Αν υποθέσουμε ότι 18.000 τόνοι είναι το λαθρεμπόριο από Βουλγαρία(ναι καλά ακούσατε, για τέτοια ποσότητα μιλάμε) δηλαδή 720 νταλίκες με πελλετ τότε η συνολική κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 50.000 τόνοι πέλλετ.

Είναι λίγο η πολύ;

Μείνετε συντονισμένοι και διαβάστε νεώτερα άρθρα για την κατανάλωση πελλετ στην Ευρωπη.

Ποιες ειναι οι τιμες αυστριακου πελλετ

Συχνά ο Έλληνας καταναλωτής θέλει να έχει μια εικόνα για το πόσο πληρώνει το προϊόν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το site μας ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για τις τιμές στην Ευρώπη.

Σήμερα ασχολούμαστε με την χώρα της Αυστρίας.

Οι τιμές για ένα πλήρες φορτίο είναι στα 230E/τόνος . Η τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α που έχει το πέλλετ στην Αυστρία. (λογικά είναι μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα.)

Η συγκεκριμένη τιμή μας δόθηκε όταν ζητήσαμε προσφορά για 1 πλήρες φορτίο με προορισμό την Ελλάδα για τους χειμερινούς μήνες.

Όπως βλέπουμε αν υπολογίσει κανείς και την μεταφορά το αυστριακο πελλετ φτανει πανακριβο στην Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κυκλοφορεί κανένα πραγματικό αυστριακο πελλετ στην Ελλάδα. Αντίθετα υπάρχουν διάφορα ρουμάνικα που τα βαφτίζουν αυστριακο πελλετ.

Το ελληνικό κράτος όμως (προς μεγάλη έκπληξη) έχει παρατηρήσει το φαινόμενο αυτό και έχει μοιράσει πάνω από 100.000ευρώ πρόστιμα για το συγκεκριμένο ζήτημα όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος στο site του Υπουργείου.

Το topellet.gr θα είναι σε συνεχή έρευνα για τις τιμες πελλετ στην Ευρώπη και θα σας ενημερώνει με νεότερα άρθρα του.

Μείνετε συντονισμένοι.

Topellet.gr ο καθημερινός φίλος του πελλετοκαύτη.

Κλείνουν εργοστάσια pellet στην Ελλάδα

Κλείνει το ένα μετά το άλλο μικρά εργοστάσια στην Ελλάδα ενώ τα μεγαλύτερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πωλήσεις.

Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα Βουλγάρικα pellet κακής ποιότητας αλλά χαμηλής τιμής οι Ελληνικές μονάδες παραγωγής pellet.

Πολλοί επενδυτές είδαν τις επενδύσεις τους να καταρρέουν μιας και τα κόστη παραγωγής στην Ελλάδα είναι 2πλάσια σε σχέση με τις γειτονικές Βουλγαρια/Σκόπια/Αλβανία.

Πολλοί επέλεξαν να πάρουν τα εργοστάσια τους και να τα πάνε στις παραπάνω χώρες όμως και αυτό δεν έλυσε τα προβλήματα μιας και είχαν να αντιμετωπίσουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες αλλά και την μαφία του ξύλου που ελέγχει το 90% του ξύλου στα Βαλκάνια.

Έτσι ενώ το 2014 υπήρχαν περίπου 40 μονάδες είτε σε λειτουργία είτε σε σχεδιασμό για να λειτούργησαν σήμερα δεν είναι πάνω από 6 σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόβλημα με τα Ελληνικά Εργοστάσια είναι ότι δεν μπορούν να βρουν ποιοητικές πρώτες ύλες. Έτσι παράγουν στην πλειονότητα τους pellet A2.

Μόνο μία μονάδα έχει καταφέρει να παράξει pellet A1 . Μάλιστα το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον ανταγωνισμό ο οποίος παρακολουθεί το θέμα .

Πάντως η συγκεκριμένη μονάδα έχει πολύ μικρή παραγωγή και καλύπτει την τοπική αγορά.

Έχει βγει μάλιστα η φήμη ότι βγάζει πολύ καλό pellet και γίνεται ανάρπαστο και τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να βρεις.

Τοpellet.gr θα κάνει μια καταδρομική επίσκεψη στην εν λόγω μονάδα και θα σας ενημερώσει για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχία τους.

Μείνετε συντονισμένοι στο topellet.gr

Ποιες χώρες εισάγουν pellet από την Ουκρανία;

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις εξαγωγές σε pellet από την Ουκρανία.

Η χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από εντάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς pellet στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας είναι η γειτονική Πολωνία η οποία εισάγει περίπου 49.000 τόνους pellet από την Ουκρανία. Ακολουθεί η Ιταλία με 27.000 τόνους pellet και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τσεχία με 15.000 τόνους pellet.

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Ουκρανών η Ελλάδα εισάγει περίπου 6.000 τόνους pellet από την εν λόγω χώρα.

Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται από τις ελληνικές στατιστικές αρχές και επίσης δεν υπάρχει και κάποια σακί με pellet από την Ουκρανία που να είναι εις γνώση μας.

Το πιο πιθανό είναι τα συγκεκριμένα pellet είτε να συσκευάζονται και να πωλούνται ως «γερμανικά» είτε να κατευθύνονται για βιομηχανική χρήση.

Πάντως αν και αμφιβάλουμε για την ορθότητα των στοιχείων, αξίζει κανείς να παρατηρήσει ότι η Κύπρος με 500.000 πληθυσμό , όπου η χρήση pellet δεν είναι καθόλου διαδεδομένη εισάγει 7.000! τόνους σε σχέση με την Ελλάδα που εισάγει 6.000.

Βέβαια ίσως αυτό να είναι και λογικό γιατί στην Ελλάδα υπάρχει και ντόπια παραγωγή pellet.

Μείνετε συντονισμένοι για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του pellet σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χρεοκόπησε η German Pellet

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες pellet στον κόσμο (αν όχι η μεγαλύτερη) χρεοκόπησε φέτος στις αρχές του 2016.

Η γερμανική εταιρία παραγωγής pellet διαθέτει πάνω από 19 εργοστάσια σε 3 χώρες (Γερμανία, Αυστρία , Η.Π.Α).

Οι λόγοι που οδήγησαν στην χρεοκοπία ήταν οι 2 συνεχόμενοι ήπιοι χειμώνες που έκαναν τις πωλήσεις pellets να πέσουν κατακόρυφα.

Επίσης η εξαγορά ενός προβληματικού εργοστασίου στην Αυστρία , βύθισε ακόμα περισσότερο την γερμανική εταιρία παραγωγής pellets.

Αντικρουούμενες πληροφορίες υπάρχουν για το ποια εργοστάσια παράγουν και ποια όχι. Αυτό γιατί , κάθε εργοστάσιο ήταν μια ξεχωριστή εταιρία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι πιστωτές της εταιρίας θα συγκεντρωθούν στις 8 Ιουλίου για να δουν τι μέλη γενέσθαι. Αν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους ή με ποιες προϋποθέσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές και να παράξουν pellets.

Θα παρακολουθούμε το θέμα στενά και θα σας ενημερώνουμε για κάθε νέα εξέλιξη.